Yoga Terapi

Yoga terapi, asana, pranayama ve nefes uygulamalarını;

– belirli fiziksel durumlar ve rahatsızlıklar için ŞİFALANDIRICI

– sakatlanmaları ya da olası rahatsızlıkları ÖNLEYİCİ bir anlayışla,

kişinin fiziksel, duygusal, psikolojik durumlarını daha olumlu hale getirecek şekilde uygulamayı amaçlayan yaklaşımdır.

Aslında her yoga duruşu terapötiktir. Bu duruşlara ‘girebilmeyi’ ya da orada ‘kalabilmeyi’ kolaylaştırmak ve özel durumlar için ihtiyacı olan bölgeyi hedefleyerek özellikle o bölgeye kan akışını sağlayarak şifa vermek terapötik yaklaşımın amacıdır. Asana uygulamasında terapötik farkındalık geliştikçe, asana pratiği fiziksel seviyeden organların şifalandığı organik seviyeye evrilir. Asana pratiğinin seviyeleri:

Fiziksel Seviye: Başlangıç seviyesidir. Yoga pozlarının taklit yöntemiyle yalnızca kasları kullanarak pratik edilmesidir.

Strüktürel Seviye (Kas-İskelet Seviyesi): Yapısal anlamda kemiklerin yoga pozunu destekleyecek şekilde kullanılabilmesidir. Kemikler bedene göre doğru hizaya geldiğinde, kaslar daha az çalışır. Bu da bedenin strüktürünün (kas-iskelet sisteminin) pozu desteklemesi yani ÇABASIZ ÇABA ile pozlar içerisinde kalınması demektir.

Organik Seviye: Organlar üzerinde etki yaratılan terapötik seviyedir. Bedendeki dolaşımın tamamlanma süresi genellikle 3 dakika olduğu için, bu seviyede uygulanan pozlarda genelde 3 dakika kalınır. 3 dakika içerisinde en az bir kez dolaşım sıvıları tüm dokulardan geçmektedir.

Yoga Uzmanları için Terapötik Yaklaşım

‘Compassion is the feeling of the shared suffering. When you feel someone else’s suffering, there’s the birth of understanding.’ Deepak Chopra

Compassion kelimesinin tam karşılığı; ‘ortaklaşa, beraberce paylaşılan acı/ızdırap halidir. Yoga terapi yaklaşımı, mekanik bilginizden ziyade, tüm bedeniniz, zihniniz ve ruhunuzla orada mevcut bulunmanız, dokunmanız ve anlamanız ile ilgilidir. Birinin acısının ardındaki hikayelere değil ama o anda duyumlarıyla ortaya çıkan acısına ortak olabilmek, dönüşümün en önemli etkeni.

Yoga, meditasyon ve pranayama çalışmaları, birer tedavi değildir. Kişinin fiziksel, duygusal ve psikolojik durumlarına şifa sunan uygulamalardır.