Meditasyon

Meditasyon, herhangi bir şeyi düşünmek, düşünmemek ya da tüm düşüncelerden kurtulmak değildir. Belirli bir düşünceye, anıya, hisse tutunmadan, var olmak, var olduğunun farkında olarak kalmak demektir. Bu anlamda tamamen zihinsel ve ruhsal bir pratik olduğundan, medite olmuş zihin hali öğretilemez. Ancak, meditasyon uygulamasının araçları, zihnin medite olma yolculuğunda kullanılacak kolaylaştırıcı teknikler öğretilebilir.

Meditasyonda Nasıl Oturulur?

Bilimsel olarak meditasyonun fiziksel, zihinsel ve ruhsal bir rahatlama getirdiği kanıtlanmıştır. Her gün 5 dakika bile olsa düzenli şekilde meditasyon yapan kişilerin zihinsel yaratıcılığı, dinginliği, içsel dünyasındaki barış hissi artar. Meditasyon için ilk sağlanması gereken rahat ve dik bir oturuştur. Oturma kemiklerinin biraz önüne yerleşmek ve burada ağırlık merkezini bulmak gerekir. Kalça kemiği ne çok önde ne çok arkada olmalıdır. Omurga oturma kemikleri üzerinde doğal şekilde uzamalı ve doğal kıvrımını korumalıdır. Eğer henüz bu aşamada kamburlaşma varsa, kalçanın altı desteklenerek oturma kemikleri yükseltilir. Kalça kemikleri dizlerden daha yüksekte kalacak şekilde kalça altına destek yerleştirilebilir. Eğer dizler rahat hissetmiyorsa ince bir destekle dizlere de yardımcı olunur. Gövde ve baş ağırlık merkeziyle hizada, sağ ve sol taraf dengede durmalıdır. Kollar ve dirsekler gevşek ve eller dizlerin üzerinde, avuçlar üst üste veya varsa bir mudra ile destekli şekilde tutulmalıdır. Yerde oturmak çok rahatsız ise, sandalyenin uç kısmına oturulabilir. Sandalyede sırt arkaya yaslanmaz ve yine dizlerin kalça eklemine göre daha aşağıda kaldığı bir konum yaratılır. Ayak tabanları yere değmelidir, değmiyorsa altı desteklenmelidir.

Yeni başlayanlar için çok etkin bir farkındalık ve meditasyon çalışması olan Nefes Farkındalığı Meditasyonu hakkında bilgi ve yönlendirmeleri paylaştığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Yönlendirmeli meditasyonlarımı Youtube kanalımdaki Meditasyonlar oynatma listesinden dinleyebilirsiniz, buraya tıklayınız.